خلاصه ای از کتاب ژورنالیسم تلویزیونی: معرفت شناسی، فلسفه و روش ها
تألیف دکتر سید مهدی شریفی (عضو هیئت علمی دانشگاه تهران) و افشین امیدی
فصل اول. سازمان های خبری اعتقاد نویسندگان بر آن است قبل از آنکه خواننده در مورد ژورنالیسم تلویزیونی وارد تعمق شود، باید با ماهیت سازمانهای خبری، یعنی جایی […]
خلاصه ای از کتاب ژورنالیسم تلویزیونی: معرفت شناسی، فلسفه و روش ها
تألیف دکتر سید مهدی شریفی (عضو هیئت علمی دانشگاه تهران) و افشین امیدی
فصل اول. سازمان های خبری
اعتقاد نویسندگان بر آن است قبل از آنکه خواننده در مورد ژورنالیسم تلویزیونی وارد تعمق شود، باید با ماهیت سازمانهای خبری، یعنی جایی که اخبار در آن تولید میشود، آشنا شود. در این راستا، پس از آنکه در مورد چیستی سازمان به طور عام ارائه میشود، به بررسی دقیق ماهیت سازمانهای رسانهای و پس از آن سازمانهای خبری پرداخته شده است. برای درک هر چه بهتر سازمانهای خبری، سعی شده است به آثار مهم آن در جامعه (اجتماعی، روانی، اقتصادی، سیاسی، بینالمللی) پرداخته شود.
به عنوان مثال، این امر بررسی شده است که چگونه رسانههای خبری میتوانند مشارکت شهروندی در جامعه را افزایش دهند و یا باعث پریشانی و اضطراب مخاطبان شوند. همچنین این امر مورد توجه قرار گرفته است که رسانههای خبری چگونه میتوانند جنگ و یا صلح را بین جوامع مختلف در عرصه بینالمللی تقویت و یا تضعیف کنند. نویسندگان، همچنین به ابعاد مدیریتی سازمانهای خبری پرداختهاند و مطالبی را در مورد سبکهای رهبری در سازمانهای خبری ارائه دادهاند. در پایان این فصل، به چالشهایی اشاره شده است که در عصر حاضر، سازمانهای خبری با آن دست و پنجه نرم میکنند. به عنوان مثال، یکی از مهمترین این چالشها، جذب اعتماد مردم به رسانه خبری است که همیشه فکر مدیران سازمانهای خبری را به خود مشغول کرده است و در دنیای رسانهای شده عصر حاضر، جذب اعتماد برای سازمانهای خبری، بیش از پیش سخت شده است.
فصل دوم. خبر: مفاهیم و رویکردها
در این فصل به طور تخصصیتر به تشریح چیستی خبر پرداخته میشود. پس آنکه چندین تعریف از خبر به طور عام برای خوانندگان ارائه میشود، توضیحاتی در مورد خبر سخت و نرم و منابع خبر ارائه میگردد. همچنین در مورد رویکردهای گوناگون در ساخت خبر همچون رویکرد اقتصادسیاسی، فرهنگی و جامعهشناسی مطالبی نیز ارائه شده است. یکی از مباحث دیگر، بحث عینیت و سوگیری در خبر است که نویسندگان به طور کافی در مورد آن بحث کرده اند. نقطه برجسته این فصل، بررسی کامل و جامعی در مورد ارزشهای خبری است. علاوه بر اینکه سیر تاریخی شکلگیری انواع ارزشهای خبری شرح داده شده است، مطالبی مفهومی در حوزه جایگاه ایدئولوژی در ارزشهای خبری ارائه شده است. پس از آن با نگاهی ریزبینانه تر سعی شده است مختصاتی در مورد چیستی خبر تلویزیون ارائه گردد و برای همین نیز سعی شده است تا تفاوت خبر تلویزیونی با اخبار مکتوب شرح داده شود. ابعاد خلاقانه خبر همانند جایگاه موسیقی در خبر، مورد توجه نویسندگان بوده است. در پایان این فصل به یکی از مهمترین مباحث فلسفی خبر تلویزیونی، یعنی معرفتشناسی ژورنالیسم تلویزیونی پرداخته شده است. در این راستا، سعی بر این بوده تا خواننده بتواند به طور کامل به پاسخ این سوالات دست پیدا کند؛ از جمله اینکه دانش تولید شده توسط ژورنالیسم تلویزیونی به چه شکل و دارای چه ویژگیهایی است؟ چه نوع قوانین، روالها و رویههای سازمانی در تولید دانش توسط ژورنالیسم تلویزیونی وجود دارد و خبرنگاران چگونه تصمیم میگیرند که چه چیزی درست و معتبر است؟ چه شرایطی در پذیرش یا رد ادعاهای ژورنالیسم تلویزیونی توسط عموم مؤثر است؟ به عبارتی بهتر، تحت چه شرایطی ژورنالیسم تلویزیونی به عنوان یک شکل معتبر از دانش، از سوی مردم پذیرفته میشود؟
فصل سوم. گزارش خبری تلویزیونی
اعتقاد نویسندگان بر این است که یکی از مهمترین و برجستهترین محصول ژورنالیسم تلویزیونی، گزارش خبری است. لذا سعی شده تا در ابتدا، در مورد ماهیت گزارش خبری تلویزیونی توضیحاتی شرح داده شود و به طور مقدماتی اجزای آن معرفی گردد. همچنین در مورد قدرت تأثیرگذاری گزارشهای خبری تلویزیونی در مقایسه با دیگر محصولات خبری توضیحات مفیدی ارائه شده است. یکی دیگر از مباحث این فصل، توجه به نگاههای متفاوت در تولید یک «گزارش تلویزیونی خوب» بوده است. به عنوان مثال پیشنهاد شده است که برای جذاب شدن گزارشهای خبری و جذب مخاطب در محیط پررقابت رسانهای امروز، توجه به جنبههای هیجانی رویداد، در عین رعایت جدیت در گزارش، اصلی مهم به شمار میرود. همچنین برای درک بهتر روزنامهنگاران از تولید گزارش خبری خوب، استراتژیهایی در سطح خرد و کلان ارائه شده است. به عنوان مثال، در سطح خرد به مواردی همچون بیان گویا و قابل فهم، انسجام روایتهای کلامی و غیرکلامی، بیان علی-معلولی، داستان سرایی جذاب و چیدمان زمانی صحنه ها توجه شده است در حالی که در سطح کلان، بر اهمیت توجه به برجستهسازی، پیشزمینهسازی و چارچوببندی خبر تأکید شده است. در پایان، معیارهایی برای ارزیابی گزارشهای خبری تلویزیونی ارائه گردیده است.
فصل چهارم، پنجم، ششم و هفتم. پلاتو، نریشن، کپشن و مصاحبه خبری
این چهار فصل، مجموعهای از کاربردیترین نکات در تولید خبر تلویزیونی را شامل میشود. در این چهار فصل به طور عملیاتی، چهار مورد از مهمترین عناصر مورد استفاده در خبر تلویزیونی یعنی پلاتو، نریشن، کپشن و مصاحبه خبری تشریح شده است. سعی شده است در هر چهار مورد، ابتدا به تشریح چیستی آن پرداخته شود و سپس با استفاده از منابع معتبر، استاندارهای تولید مطلوب آن برای خوانندگان ارائه شود.
فصل هشتم. سواد خبری
یکی از مباحثی که این کتاب را از سایر کتابهای خبر تلویزیونی متمایز کرده است آن میباشد که در این کتاب تنها به تولیدکننده خبر تلویزیونی به طور صرف توجه نشده است بلکه در قالب مبحث سواد خبری، سعی شده است راهکارهایی برای توانمند سازی مخاطبان خبر ارائه گردد. در این راستا، سواد رسانهای به طور عام تشریح شده و پس از آن به طور تخصصی به بررسی ماهیت سواد خبری پرداخته شده است. در این فصل سعی شده است هم به نتایج پژوهشهای بینالمللی و هم به نتایج پژوهش های ملی اشاره گردد. در این فصل نیز، راهکارهای خرد و کلانی در مورد توانمندسازی مخاطبان خبر ارائه شده است.
فصل نهم. اقناع و خبر تلویزیونی
بدون شک، یکی از مهمترین اهدافی که تولیدکنندگان خبر تلویزیونی دنبال میکنند، اقناع مخاطب است. در این راستا، به طور عام به توضیح فرایند اقناع پرداخته شده است و به طور خاص، به این امر پرداخته شده که روزنامهنگاران تلویزیونی باید چگونه پیامهای اقناعی خود را بستهبندی کنند تا در فرایند اقناع مخاطب، بیشترین تاثیر را داشته باشد. به عنوان مثال، روی این موضوع تاکید شده است که روزنامهنگاران تلویزیونی باید به سه عنصر زبان پیام، محتوای پیام و ساختار پیام توجه ویژهای داشته باشند تا بتوانند به بهترین نحو بستههای اقناعی خود را طراحی کنند. همچنین جذابیتها و دوستداشتنی بودن فرستنده خبر تلویزیونی، یکی از موارد دیگری بود که در فرایند اقناع مخاطب، اهمیت زیادی دارد و در مورد آن نیز توضیحاتی ارائه شد.
فصل دهم. مستند خبری
در این فصل به طور مشروح به یکی از جذاب ترین محصولات ژورنالیسم تلویزیونی، یعنی مستند خبری توجه شده است. در ابتدا به طور عام سعی شده است که تفاوت های یک مستند با یک فیلم، برای خوانندگان کتاب مشخص گردد و پس از آن در مورد چیستی و ماهیت مستند خبری توضیحاتی ارائه شده است. به اعتقاد نویسندگان کتاب، در مستند خبری، هدف خلق صرفاً هنر و زیباییشناسی نیست بلکه هدف عمده و مهم تر از آن، اطلاعرسانی به طور سریع و موجز است. در اینجا باید گفت که فصل مشترک مستند خبری با سایر مستندها بیان «خلاقانه واقعیت» است که سرشار از ابتکار و تجربۀ مستندساز است. در مستند خبری از بازیگری، تخیل و بازسازی استفاده نمیشود و بهجای توسل به احساسات، از استدلال و تحقیقات و به طور کلی ضبط صحنههای واقعی استفاده خواهد شد. به عبارت دقیقتر، مستندساز خبری ذهنش را در ضبط صادقانه واقعیت بهکار میگیرد و به فشارهای اجتماعی و سیاسی جامعه بر مستند بی اعتناست. فرورفتن مستندساز خبری در فضای پژوهش و میدانی که او حضور یافته رمز موفقیت او در ضبط حقایق است. در پایان این فصل برای مطالعه بیشتر خوانندگان علاقمند، تاریخچه ای مختصر درباره سینمای مستند در ایران آورده شده است.
فصل یازدهم. خبر و رسانه های اجتماعی
فصل پایانی کتاب، تشریح تعامل رسانههای اجتماعی و سازمانهای خبری را مورد هدف قرار داده است. در ابتدا سعی شده است تا به طور عام، توضیحاتی در مورد چیستی رسانههای اجتماعی و مفاهیم مرتبط با آن ارائه شود. پس از آن رسانههای اجتماعی با رسانههای سنتی مورد مقایسه قرار گرفته اند و ظرفیتهای هریک نسبت به دیگری ذکر شده است. در پایان با استفاده از پژوهش ها و تجربیات سازمانهای خبری موفق، راهبردهایی ارائه گردیده است تا از این طریق، سازمانهای خبری به بهترین نحو در رسانههای اجتماعی مشارکت کنند. به اعتقاد نویسندگان، حضور رسانههای خبری در رسانههای اجتماعی نباید صرفاً یک حضور ویترینی و منفعل باشد بلکه از طریق حضور فعال باید اهداف، سیاستها و خطمشیهای خود را دنبال کند. حضور جدی و هدفمند سازمانهای خبری در رسانههای جدید، فضای راهکارها و ایدههای نو را بر سازمان میگشاید و در نهایت به جذب بیشتر مخاطبان به رسانه کمک خواهد کرد.
- نویسنده : دکتر سید مهدی شریفی - افشین امیدی